Sambrusk logotyp, till startsidan
Digidelnätverket

Digitalt först – hur utvecklar vi digitalt sen?

Digidelnätverket arrangerade ett välbesökt Digidel-spår 21 november under Internetdagarna

Olika verksamheter samarbetar för att erbjuda medborgare/invånare möjlighet att lära sig hur och varför det är viktigt att använda digitala tjänster. I takt med att tillgång till internet ökar med satsningar på fibertillgång behöver också allmänheten kunskap i hur man använder tjänster som utvecklas av myndigheter, näringsliv och annan offentlig verksamhet. En e-tjänst som inte alla kan använda är ett resursslöseri på många sätt. I Digidelspåret presenterades DigidelCenter, digitala servicecenter och kommunala och regionala exempel på att bygga och stärka digital delaktighet och kompetens.

Nedan utdrag från ämnen som presenterades:

Från on/off till VR i full fart

–Att som digital se de analoga, är värdefullt för utvecklingen av både appar, e-tjänster, prylar och internet”, menar Kjell Eriksson, som anser att den som är digital inte är fulländad förrän den också skaffat sig kunskap om varför det fortfarande finns så många människor som står utanför internet.

Digital delaktighet, en demokratisk rättighet

I en nyligen färdigskriven rapport lyfts folkbibliotekens insatser för ökad digital delaktighet fram. Rapporten visar att 80% av kommunbiblioteken anordnar aktiviteter som syftar till att öka medborgarnas digitala kompetens.

Pamela Davidsson presenterade valda delar från SOI 2017.

IT-ovana läser digitalt och tillgängligt

För att kunna använda talsyntes, trådlöst internet, använda olika gränssnitt och förstå strömmande ljud krävs det digital kompetens. Läsaren kan även behöva hjälp att organisera informationen man får, exempelvis genom att prata om den och få den förklarad.

Lärcentra för ökad digital delaktighet

Det är en demokratisk rättighet för alla, oavsett bakgrund eller individuella förutsättningar, att kunna delta i samhället och ta del av olika digitala tjänster. Syftet med ett kommunalt DigidelCenter är att stärka demokratin genom att ge förutsättningar för ett aktivt medborgarskap för alla människor.

Se webbsändningar från dagen!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sambruks trädet
Sambruk
Säte: c/o Sandvikens kommun, Kommunledningskontoret, 811 80 Sandviken
Postadress: c/o Sandbacka Park, Högbovägen 45, 811 32 Sandviken
Organisationsnummer: 802428-2785