Sambrusk logotyp, till startsidan
Föreningen Sambruk deltar vid Offentliga Rummet

Digital transformation – hur och till vilken nytta?

Föreningen Sambruks Nätverksdag under Offentliga rummet erbjuder en praktisk och interaktiv dag, där verkliga exempel från vår närhet (offentlig sektor) är utgångspunkter för att kunna utbyta erfarenheter, hämta inspiration och kunna tillämpa dessa på hemmaplan i andra digitaliseringssatsningar.

VÄLKOMMEN till Föreningen Sambruks Nätverksdag den 30 maj i Sundsvall!

Utöver det allt vanligare modeordet ”digitalisering”, så används nu ofta begreppet digital transformation – antingen för att spå ljusa framtidsutsikter eller varna för allvarliga följder av effekterna med allt fler digitala tjänster och verksamheter. Men, vad innebär digitalisering egentligen och vilka praktiska nyttoeffekter har hittills uppnåtts genom digital transformation inom den offentliga sektorn? Nätverksdagen kommer att fokusera på tre mycket aktuella och väsentliga delar inom digital transformation av offentliga sektorn;

  • Medborgaren som medskapare av digitaliserade tjänster
  • Verksamhetsutveckling som väsentlig del inom den digitala transformationen, vilket kräver en stark förändringsledare
  • Artificiell intelligens som effektivt stöd inom kundtjänst/kontaktcenter

En av de viktigaste strategiska teknikerna som rankas högt för 2017 är artificiell intelligens (AI), där ett användningsområde som anges är kontaktcenter. AI används redan idag av organisationer bl.a. för att underlätta kunders självbetjäning och besvara frågor efter att de tolkats.

Under rubriken Vad händer inom AI och är det något för kommuner? kommer Göran Lindsjö, som utifrån efterfrågan från svenska kommuner studerat lämpliga tillämpningar för AI inom kommunal verksamhet extra, att guida oss genom olika tänkbara användningsområden och hur AI kan användas för kommunal utveckling.

Göran Lindsjö har de senaste åren arbetat på Näringsdepartementet med digital transformation av de svenska myndigheterna. Under vintern 2016–2017 har Göran för Finansdepartementet analyserat utvecklingen av artificiell intelligens främst i USA. Han har träffat de ledande universiteten, företagen, analytikerna och federala myndigheter. Ett av syftena med studien har varit att analysera möjligheterna för Sverige i allmänhet och för offentlig sektor i synnerhet. Rapporten publicerades i mars 2017.

Göran har tidigare grundat och drivit framgångsrika företag inom bl. a. artificiell intelligens och kontaktcenter. Göran har också varit styrelsemedlem i flera specialiserade it-företag och i Dataföreningen. Han har också varit föreläsare på flera konferenser och universitet i Europa och USA.

Under Nätverksdagen ger Föreningen Sambruks konferensspår dig en unik möjlighet att i workshop-form diskutera och utbyta erfarenheter av konkreta digitala transformationsprojekt, med tre olika inriktningar, enligt ovan. Mer information kring övriga områden kommer inom kort!

 

Offentliga Rummet arrangeras av Sveriges Kommuner och Landsting och Vinnova i samverkan med Regeringskansliet och eSamverkansprogrammet. Värd för 2017 års konferens är Sundsvalls kommun och konferensen genomförs på Quality Hotel den 30 maj – 1 juni 2017.

Anmälan görs på www.offentligarummet.seöppnas i nytt fönster


Sambruks trädet
Sambruk
Säte: c/o Sandvikens kommun, Kommunledningskontoret, 811 80 Sandviken
Postadress: c/o Sandbacka Park, Högbovägen 45, 811 32 Sandviken
Organisationsnummer: 802428-2785