Svenljunga bibliotek har en av de bästa siffrorna över utlånen i Bibblix och jag var förstås nyfiken på att höra om deras arbete. Karin Ryberg Manhem, kulturchef, och Malin Karlsson, bibliotekarie, träffade mig digitalt för att berätta hur de lyckats få i gång användningen av tjänsten i kommunen.
Att nå ut genom ”bruset” och göra Bibblix känt för föräldrar och barn lyfts fram som en utmaning. Och det gäller all biblioteksverksamhet. Det märks dock att när barnen väl har upptäckt tjänsten så minskar arbetsinsatsen. De resonerade att ”hands on” hjälpa dem att logga in, så det inte behöver ligga på föräldrarna att göra det. Det kan annars vara en tröskel.
Malin tog bollen när det gäller Bibblix.
– Det är barnen jag vill prata med – inte de vuxna – ute på skolorna.
En stor framgångsfaktor blev just samarbetet med skolor, där biblioteket via arbetsplats-träffar, APT, skapat förståelse och engagerat lärarna för att sprida tjänsten och skapa en långsiktig närvaro i verksamheten.
– Lärarna blev jättetaggade.
Genom enkla och engagerande presentationer i skolmiljön har de nått fram till barnen, som snabbt blivit intresserade och nyfikna på att utforska läsning på ett digitalt sätt. Hur man loggar in, vilka ”siffror” som behövs, sammanställdes av biblioteket och delades på plats med skolbarnen.
”En tacksam och rolig uppgift
Malin har kopplat upp sig till klassrummens projektorer och visat hur man lånar, bläddrar, skapar sin läslista och använder sin profil. Barnens engagemang kom i gång direkt och blev tydligt, bland annat så undrade de om de kunde läsa direkt efteråt, på rasten.
– Inga större förberedelser krävs när man kommit i gång, en lätt grej att göra. En tacksam och rolig uppgift, besöken på biblioteket ökade efteråt, de vågade och hittade hit.
– Initialt var det en del arbete, sedan inget jättearbete, eleverna byter årskurser men lärarna är ju kvar, och vi har en bra relation med dem. De engagerade lärarna kan också hjälpa till att bibehålla användningen och berätta om Bibblix, rutinerna hittar man.
Karin berättar att Bibblix också finns med på agendan när hela biblioteksverksamheten diskuteras. Läsningen förmedlas oavsett form, det är en organisatorisk fråga. Den digitala läsningen är viktig, den behöver också erbjudas som ett alternativ.
– Det ger effekt, och det är värt tiden det tar, vi vill ju ha användning för de pengar vi lägger ner, och vi har inte jobbat ihjäl oss.
– Vi tycker att vi får mycket för de pengar som vi lägger ner på Bibblix.
Funktionen för vidaretipsningen, lättare böcker och svårare böcker, tycker de är jättebra. Så även tips till fysiska böcker, det får barnen att besöka biblioteket.
– Det har varit en rolig uppgift att vara ute i skolorna, jag blev helt överväldigad, säger Malin.
De berättar också att kommunens IKT-strateg kom på en lösning så att det gick att ladda ner Bibblix på barnens Chromebooks. Detta var ett bra sätt att öka tillgängligheten och få en jämlik tillgång till litteratur, då alla kanske inte har surfplattor i hemmet. Bibblix är inte framtagen för Chromebooks så detta är något som vi på Sambruk ska titta vidare på.
Avslutningsvis så säger Karin och Malin att Bibblix är ju inte bara för dem som är 6 till 12 år, det känns nästan som ett hinder att säga så. Även barn i andra åldrar kan hitta läsning där, och exempelvis mor- och farföräldrar kan läsa där, tillsammans med sina barnbarn. Bibblix kan bli en fin familjeaktivitet och en möjlighet för generationsöverskridande läsning.
Mats Löfberg,
Samverkansledare