Läsäventyret

Läsäventyret är en digital läsutmaning som riktar sig till barn i åldern 6-12 år. Målet är att utveckla det läsfrämjande arbetet som biblioteken gör idag, genom att skapa en interaktiv och digital tjänst för barn. Inspirationen kommer från Sommerles som är en lyckad nationell lässatsning i Norge. En befintlig och väl genomarbetad konceptidé, inledningsvis avsedd för en satsning i de värmländska kommunerna, har tagits fram i en förstudie. Denna konceptidé har nu utvidgats till att omfatta ett nationellt perspektiv.

I Läsäventyret är tanken att barnen ska vara med och påverka – de blir medskapare. Med en episk berättelse är målet att skapa framåtriktning och engagemang. Gemenskap mellan deltagare, uppdrag som måste lösas, och inspirerande sammanhang som driver användarna framåt. Läsäventyret är också tänkt att skapa relationer och utforska mötet mellan den digitala läsningen och det fysiska biblioteket.

En samverkansgrupp med representanter från Bibliotek Värmland, Region Värmland och Sambruk jobbar idag med Läsäventyret i ett etableringsprojekt. Samverkansgruppen bjuder nu in regioner, kommuner och bibliotek till ett webbinar om Läsäventyret för att samla intressenter i en nationell samverkan kring utvecklingen av tjänsten.

Datum: 28 april
Tid: 09:00 – 10:45

Välkomna att anmäla er här: Webbinar om läsäventyret

Ladda ner konceptidén här: FINAL – Läsäventyret – Konceptidé

Det nationella intresset för initiativet bedöms som stort då flera bibliotek och regioner hört av sig till Bibliotek Värmland för att veta mer. En nationell spridning ses också som en god förutsättning för att dela de initiala kostnaderna med ett större antal intressenter, samt en möjlighet att samla in behov och önskemål i ett bredare perspektiv.

Idag förs diskussionen inriktat på utformningen av samarbetet, med Sambruk som huvudman för utvecklingsprojektet samt kommande förvaltningsansvar. För att få en bild av projektets ramar så genomför samverkansgruppen för Läsäventyret också en RFI. Denna förfrågan är främst inriktad på ekonomiska förutsättningar och tidsramar, som ett led i att ta fram underlag för beslut om det fortsatta arbetet.

Ladda ner RFI:n här: RFI – Förfrågningsunderlag Läsäventyret 2025

Länk till norska Sommerles: Https://altom.sommerles.no/

Kontakt:
Mats Löfberg
Samverkansledare

073-303 38 99
mats.lofberg(at)sambruk.se

keyboard_arrow_up